W ten długi weekend warto zaplanować kilka wizyt na Starym Rynku, gdzie w ramach Festiwalu Dobrego Smaku spotyka się historia smaków z kulinarną fantastyką.
Swoją premierę na festiwalu będzie miała kulinarno-fantastyczna gra RPG „Beszamel” autorstwa Marka Starosty (Wydawnictwo” Kuźnia Gier). Miłośnicy fantasy mogą bezpłatnie wziąć udział w rozgrywkach i spotkaniu z autorem w pubie Lot Chmiela.
- Zawsze cieszymy się, gdy tematyka festiwalu wchodzi w nowe obszary - mówi Wojciech Lewandowski, organizator festiwalu. - Chcemy pokazywać że kulinaria są tematem uniwersalnym i nośnym
Konkursy
Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Ten prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziesiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt. Już od godziny 16 eksperci będą oceniać nalewki w Hotelu Kolegiackim, a o godzinie 20 na scenie na Quadro na Starym Rynku zostaną ogłoszone wyniki.
Edukacja kulinarna
W piątek wystartowały laboratoria smaku, warsztaty kulinarne i degustacje. W sobotę na Starym Rynku od godz. 12 do 16 królują zioła. Warsztaty Zielarskie odbędą się w namiocie Stowarzyszenia Światowid.
W tym samym czasie w namiocie CookUp odbędą się warsztaty kulinarne. Grzegorz Filozof, szef kuchni restauracji Avocado i Sergiusz Hieronim-czak, finalista V edycji programu Top Chef zapraszać będą do udziału we wspólnej zabawie i poczęstują odwiedzających swoimi autorskimi daniami. To jedna z niewielu okazji, by przyjrzeć się ich pracy bez wchodzenia na zaplecze restauracji.
Natomiast w niedzielę od godziny 10 do 18 na stoisku Agencji Rynku Rolnego odbywać się będą pokazy kulinarne i degustację z daniami polskiej kuchni pod hasłem „Kura, kaczka, indyk, gęś”.
W niedziele też najmłodsi będą mieli okazje dowiedzieć się o tym jak wyglądała Polska w drugiej połowie X w, co mogli jeść wojowie drużyny Mieszka i z jakich metod przygotowywania i konserwacji żywności korzystali.
- Opowieść o pierwszych Piastach to jedynie punkt wyjścia do kulinarnej podróży przez dzieje. Podczas zajęć chcemy pokazać, że kuchnia, tak jak inne elementy kultury, nie jest rzeczą stałą i podlega zmianom - mówi prowadząca zajęcia Katia Roman - Trzaska. - Pokażemy dzieciakom jak powstawanie nowych szlaków handlowych, odkrycia geograficzne czy wynalazki zmieniały codzienne życie, a więc i kuchnię naszych przodków.
Warsztaty stół Mieszka i Dobrawy odbędą się w Centrum Concordia Design, przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu w niedzielę w godzinach 10.30 12. i 13.30. Udział w zajęciach jest bezpłatny a liczba miejsc ograniczona.
Zobacz też:
Te miejsca zwiedzisz w Poznaniu za darmo
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?